Tietoa yrityksestä: M ja H Hanhela Oy

Veljekset Martti ja Heino Hanhela ryhtyivät luonnonkuvauksen ja -äänityksen ammattilaisiksi vuonna 1975. Veljekset perustivat yhteisen yrityksen 1978. Sen nimeksi tuli Velj. Hanhela Ky. Yrityksen kautta Heino ja Martti hyödynsivät tallentamansa luonnonkuvat ja -äänitteet. Vuonna 1988 suuri kustantaja osti veljeksiltä tämän yrityksen. Samanaikaisesti Martti ja Heino perustivat ammattinsa tueksi uuden yrityksen. Yritys sai nimekseen M. ja H. Hanhela Oy. Tämä yritys toimii edelleen veljeksien omistamana, tuottaen heidän kuvaamiaan luontoaiheisia julkaisuja.

Alusta alkaen veljekset ovat kuvanneet ja äänittäneet luontoa määrätietoisesti. Päämääränä on ollut uusien tuotteiden julkaiseminen. Merkittävänä tavoitteena on ollut myös käyttäjien lajitunnistustaidon parantaminen ja kiinnostuksen lisääminen luonnonvaraisia eläimiä kohtaan.

Alussa kuvaukset suoritettiin kinokalustolla 11 vuoden ajan. Silloin eläinten äänet tallennettiin magnetofoninauhalle. Vuonna 1986 ryhdyttiin kuvaamaan elävää luontokuvaa videolle. Tämä työ jatkuu edelleen. Nykyisin veljeksien omaa käsialaa ovat myös julkaisujen käsikirjoitukset, ohjaaminen ja leikkaaminen. Vuodesta 2014 alkaen Heino ja Martti aloittivat 3 D -luontoelokuvien kuvaamisen. Niitä on jo julkaistu mm. näillä sivuilla.

M. ja H. Hanhela Oy sijaitsee Utajärvellä, Särkijärven kylällä. Yrityksen toimitiloja on myös Ylikiimingissä.

Vanhat valokuvat kertovat Martti ja Heino Hanhelan työstä. Vanhimmat työkuvat ovat 1970 -luvun alkupuolelta, ajalta jolloin veljeksien luonnonkuvaamisen ja -äänittämisen harrastus muuttui ammatiksi. Ajan saatossa monista kuvista on kadonnut varsinkin värejä, mutta vanhojen kuvien arvokas sanoma on säilynyt. Kuvia löytyi niukasti työtä tekevistä veljeksistä, joten kuvien valinnan mahdollisuus oli rajallista. 

Yrityksen historia kuvina