Laji: Vuorihemppo

Heimo: Peipot (Fringillidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 13 cm Paino: N. 17 g Parimaärä: 0.5

Tuntomerkit: Talvipuvussa keltainen nokka erottaa lajin hemposta. Kellanruskea viiruton kurkku erottaa urpiaisnaaraasta sekä hemposta. Päälaki on viiruinen ja vailla urpiaisen punaista täplaa. Koiraalla punertava ja naaraalla kellanruskea tummaviiruinen yläpera.

Aäni: Nenäsointinen ja nouseva ”sy-sy-syii” – lentoääni on hyvä tuntomerkki. Se paljastaakin usein lajin olevan hemppojen tai urpiaisten mukana. Talvehtivan linnun voi kuulla myös laulavan. Laulu on samantapainen kuin hempolla.

Elinympäristö ja pesintä: Skandinavian vuoriston lintu. Pesii Suomessa vain Tunturi-Lapin aukeilla pensaikkoisilla ja kanervikkoisilla nummilla. Pesä maassa varpujen suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Muuttaa harvalukuisena maamme läpi aina Keski-Eurooppaan saakka. Kovalla etsinnällä sen voi syksyisin paasta tapaamaan siementen syönnissä pihanreunojen ja pientareiden rikkaruohokenttien ääreltä. Vuorihemppo on hemppoja urpiaisparvien ”salamatkustaja”. Meillä pohjoisimman tunturialueen lintu.