Laji: Viitakerttunen

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 13 cm Paino: 9-14 g Parimäärä: 5 000-8 000

Tuntomerkit: Erittäin vaikea erottaa maastossa ryti- ja luhtakerttusesta höyhenpuvun perusteella. Koko selkäpuoli on yksivärisen tasaisen harmaanruskea. Selvä silmäkulmajuova, jonka takia luhtakerttusmainen, valkea silmärengas voi saadä huomaamatta. Laulaessaan nousee alimman aluskasvillisuuden seasta vähän korkeammalle pensaan tai puiden oksille. Ei kuitenkaan latvakerkkiin kuten ruokokerttunen.

Aäni: Hidas, maltillinen ja tasarytminen. Laulun tahti on hyvä tunnus. Muita ääniä ovat rätinä ja maiskutus. Nämä oppii tuntemaan monesta muusta kertusta usein vasta ajan myota.

Elinympäristö ja pesintä: Pajupensaiden, horsmikoiden ja leppäviitojen asukas. Pihan laidat, puistot, puutarhat ja joutomaat ovat sen tavallisimpia asumasijoja. Korimainen pesä on vähän irti maasta horsmien tai vadelmanvarsien varassa.

Muutto ja levinneisyys: Loppukesällä suuntaa nokkansa lähes samaan suuntaan kuin lapin- ja idänuunilintu, kohti Etelä-Aasiaa ja palaa takaisin kesäkuussa. Pesii paikotellen noin Oulu – Kuusamo linjan korkeudelle.