Laji: Turkinkyyhky

Heimo: Kyyhkyt (Columbidae) Lahko: Kyyhkylinnyt (Columbiformes) Luokka: Linnut (Aves) Paajakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 30-33 cm Paino: 150-230 g Parimäärä:150-200

Tuntomerkit: Hyvin vaaleanharmaa yleiskuva. Erikoistunnuksena musta niskasepel ja alta puoliksi valkea, pitkä pyrstö. Lintu istuu yleensä langalla, tolpanpäässä tai katon harjalla.

Aäni: Matalaääninen ”kuukattaja”. Tuntee aika helposti tahdikkaasta ja puhtaasta äänestä. Muistuttaa hieman uuttukyyhkyä.

Elinympäristö ja pesintä: Pesintä sidoksissa ihmisasutukseen. Maalaistalojen pihapiirit sekä myllyt ja muut viljankäsittelypaikat ovat turkinkyyhkyn tukipaikkoja. Se viihtyy alueilla, joista löytyy elintärkeitä jyviä. Harvarisuinen pesä on puistomaisen metsän tiheässä puussa.

Muutto ja levinneisyys: Vanhat linnut paikkalintuja, nuoret voivat vaeltaa uusille pesimäpaikoille. Joskus vaellus voi ulottua kauaskin synnyinseudulta. Oppii helposti käyttämään ruokintapaikkojen antimia. Usein ruokintapaikat ovatkin uusilla alueilla pesinnän aloittamisen kannustin. Pesii paikotellen rannikkoseuduilla aina Oulun korkeudelle saakka.