Laji: Tikli

Parimäärä: 3 000-6 000

Tuntomerkit: Koreiden väriensä takia helpoimmin tunnistettavia lintujamme. Sukupuolet käytännössä samannakoiset. Seuranhaluisena tikli liikkuu pesimäajan ulkopuolella usein parvissa. Parvi kiertää hetken rikkakasvikenttäa ja sitten laskeutuu räpistellen talventörröttäjille ruokailemaan. Alkukesällä kulkevat vihervarpusten ja viherpeipon lailla voikukan mykeröistä siemeniä kaivamassa.

Aani: Laulu on lähinnä hempon laulua muistuttava nopearytminen viserrys. Tavallisin kutsuaani on nimeänsä toisteleva, helähtävän soinnukas ”tikelit”

Elinympäristö ja pesintä: Tikli on pieniksi metsiköiksi, pelloiksi ja rikkakasvikentiksi muovautuneiden kulttuurimaisemien lintu. Maalaistalojen, kartanoiden, hautausmaiden, puistojen ja koulujen vanhat metsät ovat sen tavallisimpia pesäpaikkoja. Pesä on useimmiten männyn oksanhangassa, joskus kuusessa tai koivussa.

Muutto ja levinneisyys: Osittaismuuttaja. Pieni osa talvehtii maassamme ja suurin osa muuttaa Etelä-Skandinaviaan ja KeskiEurooppaan. Varsinkin alkusyksyllä tiklit kulkeutuvat varsinaisen pesimäalueen ulkopuolelle. Tiklejä tapaa muuttoaikoina ja talvella parhaiten rikkaruohoa kasvavilta kentiltä. Muuttajat palaavat huhtitoukokuussa. Pesii rannikolla Porin ja sisämaassa noin Tampereen korkeudelle asti.