Laji: Pensaskerttu

Heimo: Kertut (Sylviidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut: (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 14,5 cm Paino: 12-18 g Parimaarä: 250 000-400 000

Tuntomerkit: Muista kertuista erottava paras tekijä on siipien ruosteen ruskea värialue sekä pitkä pyrstö. Vaaleammat jalat kuin hernekertulla. Valkea silmärengas.

Ääni: Rytmiltään hätäisen tökkäilevä, iloinen laulu on pihan, puiston, tai pellonlaidan omaperäinen ääni. Pensaskertun muut aanet ovat myös aika omanlaisia nenäsointisia käheitä maiskutuksia ja vätkytyksiä.

Elinympäristö ja pesintä: Asuinsijoja ovat pensastuppaiden, yksinäisten puiden ja puurykelmien koristelemat, osittain villiintyneet, kuivapohjaiset puistot ja piha-alueet. Naaraan saavuttua laaditaan yhdestä koiraan soidinpesästä lopullinen” koti”. Pesä on lähellä maanrajaa.

Muutto ja levinneisyys: Elokuussa muuttovietti valtaa linnut ja ne lentävät talveksi Afrikan puistomaiselle, kuumalle savannille. Palaa pesimään touko-kesäkuussa noin Rovaniemen korkeudelle saakka.