Laji: Leppälintu

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 15 cm Paino: 14-18 g Parimaarä: 300 000-400 000

Koiras

Tuntomerkit: Vastaavaa eksoottista, koreitten värien ”sijoittelua” kuin leppälintukoiraalla ei ole suomalaisessa linnustossa. Ruosteenpunainen rinta, musta kurkku ja valkea otsa on tosi erikoista. Naaraan tunnistaminen on vaikeampaa. Se muistuttaa mustaleppälintunaarasta. Leppälintunaaras on rusehtava ja mustaleppälintunaaras harmaa. Molemmat lajit niiailevat ja värisyttävät ruosteen punaista pyrstöaan.

Aäni: Hieman surumielinen, vähän kirjosieppomainen laulu on aika omaperäistä. Varoituksen tuntee vienosta vihellyksestä, jota seuraa ”tiksutus”. Sen rytmi ja ääni ovat vähän pensastaskumaisia.

Elinympäristö ja pesintä: Sekä kulttuuriympäristön, että metsäseutujen lintu. Metsäalueilla se pesii varmimmin kuivissa mäntymetsissä. Hyvin monesti se ottaa elinpiirikseen valoisan pihametsän. Pesä luonnon muokkaamassa puunkolossa, tikankolossa tai väljäreikäisessä pöntössä.

Muutto ja levinneisyys: Syysmuutto LänsilAfrikkaan alkaa elokuussa. Kevätmuutto pesimäalueille tapahtuu toukokuussa. Pesii koko maassa.