Laji: Kottarainen

Paino: 65-80 g Parimäärä: 50 000-80 000

Tuntomerkit: Lyhyt pyrstö ja kävelevä askel erottavat hyppivästä mustarastaasta. Tumma väri taas monesta muusta esim. tilhestä. Lentomuodostelmat ja lentotyyli samanlaiset kuin tilhellä. Lentaa huristaa tiiviissä parvessa tehden vain laakeita kaarroksia. Kannan ollessa runsas muodostaa loppukesällä ja syksyllä jättiparvia.

Aani: Laulu kokonaisuudessaan niin erikoista että, sen oppii helposti tuntemaan. Hyvä matkija. Paljastaa itsensä tyypillisillä vihlovilla ja kirskahtavilla äänillä. Parvesta kuuluu poikasten raakyviä kerjuuääniä. Suurparvesta kuuluu suorastaan aanten pauhu.

Elinympäristö ja pesintä: Taajamien ja maalaismaisemien lintu. Pesinnän onnistumisen edellytys on ruokailuun sopivat laidunmaat, pellot tai muut ruohokentät. Pesii mielellään pihapuun ponttoon.

Muutto ja levinneisyys: Syyskuussa parvet katoavat talveksi Länsi-Eurooppaan. Syksyisin voi ruokailla pihapihlajan marjoilla. Palaa huhti-toukokuussa pesimään yksittäin tai pienin parvin noin Rovaniemen korkeudelle asti.

Mukava tietää: Voimakkaasti taantunut viime vuosikymmeninä, suurimpana syynä lienee maatalouden muutos. Auta pesintää ja rakenna kottaraiselle pönttö. Ripusta se joutokenttien läheisyyteen.