Laji: Hemppo

Pituus: 14 cm Paino: 17 g Parimaarä: 15 000 20 000

Naaras

Tuntomerkit: Koiraalla on vaihtelevasti punaista väriä otsalla ja rinnan sivuilla. Savunharmaa paa ja kastanjanruskea selkä estävät sekoittamasta urpiaiseen. Naaraan tunnuksena on tasaisen viiruinen puku sekä vaalea poskilaikku. Nopea lentäjä, jonka havaitseminen ilmasta vaikeaa. Istuu mielellään puhelin- tai sähkölangalla tai muulla näköalapaikalla. Tyypillinen istuma-asento on pysty.

Koiras

Aäni: Omaperäinen pehmeä näppäily ilmoittaa hempon lentää viilettävän ohitse. Kireän ja kitisevän pingottuneessa laulussa ihmiskorva aistii välillä ikään kuin ”sanojen” nopeaa vilinää. Jos lintu ei ole laulutuulella, se tyytyy toistelemaan yksinkertaisempaa saettä.

Elinympäristö ja pesintä: Avointen kulttuurimaisemien lintu. Katajien, kuusentarrien ja pensaiden rikkomat rikkaruohoiset pellot, pihat, rata-aukeat ja teollisuusalueet houkuttelevat hemppoja pesimaan. Pesän voi löytää esim. pihan koristetuijasta, köynnöskuusamasta tai kuusiaidasta.

Muutto ja levinneisyys: Viettää talven lumiajan Lounais-Euroopassa. Palaa pesimään huhti-toukokuussa noin Joensuu | Oulu linjan

eteläpuolelle. Tarkkakorvainen havainnoija voi erottaa taivaalta muuttavien yksilöiden ”näppäilyä”. Muuttoparvien suosimia ruokailupaikkoja ovat rikkaruohoiset joutomaat