Laji: Haarapääsky

Parimäärä: 150 000-200 000

Tuntomerkit: Pitkä haarapyrstö ja punertava kurkku ovat hyviä tuntomerkkejä. Lento on sinne tänne risteilevää, sulavaa liihottelua.

Aäni: Kitisevä viserrys on niin omaperäinen ja erikoinen että, sen oppii tunnistamaan yleensä ensi kuuleman jälkeen. Samoin ovat myös kilistävä varoitus ja surulliset hyi-äänet. ”Vätvättelevässä” kutsuäänessäkin on yltä kyllin omaa ”persoonaa”.

Elinympäristö ja pesintä: Ihmisen kesäinen ”naapuri”. Haluaa pesia maalaistalojen pihapiirin rakennuksissa. Ihanne elinympäristö on kotieläinrikas maalaistalo, jossa on avara piha ja lähellä peltoja ja vesistojä. Pesä tavallisimmin rakennuksen sisällä tai räystaan alla.

Muutto ja levinneisyys: Hyvänä lentäjänä haarapääskymme lentää viuhahtaa talveksi Etelä-Afrikkaan asti. Elokuussa, juuri ennen muuttoa ne kerääntyvät istumaan langoille, josta pirahtavat välillä yhdestä ”käskystä” lentoon. Paluumuutto tapahtuu toukokesäkuussa. Pesii meillä Tunturi-Lappiin asti.

Mukava tietää: Haarapääskyt ovat etenkin lasten mieleen ja pääskytkään eivät kaihda ”kilttejä” lapsia. Höyhenten tarjoaminen pääskysten pesänpehmikkeiksi on lapsille mieliin jäävä muisto. Höyhen kerrallaan heitetään tuulen viemäksi, josta pääsky sen nappaa ja vie lentotemppuja tehden touhukkaana pesäänsä.