Laji: Virtavästäräkki!

Heimo: Västäräkit (Motacillidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 19 cm Paino: 15-20 g Parimäärä: Noin 10

Tuntomerkit: Virtavästäräkin tuntee helpoiten kellanvihertävästä yläperästä ja mustavalkoisen kirjavista siivistä. Naaraalla ja nuorella kurkku on vaalea ja koiraalla musta. Virtavästäräkin väritystä voidaan sanoa västäräkin ja keltavästäräkin välimuodoksi. Pitkä pyrstö keikkuu tyylikkäästi sen ruokaillessa. Lintu on harvoin paikallaan.

Ääni: Kaksiosainen västäräkkimäinen silputus on sen tavallisimpia ääniä.

Esiintyminen: Virtavästäräkki pesii siellä täällä koko Suomen alueella. Todennäköisesti Pohjois-Suomen kanta on tullut Siperiasta ja Etelä-Suomen linnut ovat puolestaan peräisin Keski-Euroopan suunnalta. Laji talvehtii Keski- ja Etelä-Euroopassa. Havaintoja linnuista tulee pääasiassa muuttoaikoina, syys-lokakuussa ja huhtitoukokuussa.

Mukava tietää: Uudistulokas. Ensimmäinen havainto vuodelta 1931 ja ensimmäinen pesintä vuodelta 1967. Virtavästäräkkiä on ennen kutsuttu vuorivästäräkiksi.