Laji: Viitasirkkalintu!

Heimo: Kertut (Sylviidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 14 cm Paino: 17-21 g Parimäärä: 300-800

Tuntomerkit: Pyrstön alapeitinhöyhenissä on vaaleita ja tummia poikkijuovia. Selkäpuoli tasaisen ruskea.

Ääni: Laulun erottaa pensassirkkalinnusta siitä, että se muistuttaa väljästi täytetyn peltisen haulirasian ravistamista. Pensassirkkalinnulla ”rasia” on lähes täysi. Pesällä viitasirkkalintu varoittelee terävällä tik sutuksella tai tiksutussarjalla. Varoitusaani on hyvin samanlainen kuin pensassirkkalinnulla.

Elinympäristö ja pesintä: Kosteikkojen rehevät laitapensastot, jossa kasvaa tuomi-, leppä- ja koivupuskia. Kuitenkin riittävä elinympäristön avoimuus on lajille tärkeä. Myös villiintyneet puutarhat ja pihat voivat saada asukkaaksi tämän ”sirittäjän”. Pesä sijaitsee aivan maanrajassa ruohojen seassa.

Muutto ja levinneisyys: Viitasirkkalintu talvehtii Afrikan itäosissa. Syysmuutto tapahtuu elokuussa ja kevätmuutto toukokuussa. Lajin vähälukuisuuden vuoksi muuttajia näkee ani harvoin. Pesii Etelä-Suomessa siellä täällä n. lisalmen korkeudelle saakka.