Ääni: Kutuaikainen ääni on helppo tuntea hukkuvan pullon pulputtavasta äänestä.
Elinympäristö ja levinneisyys: Elää samanlaisilla paikoilla kuin sammakko ja tietenkin viidoissa. Hyvän paikan löydettyaan viitasammakko saattaa liikkua vain muutaman metrin laajuisella alueella. Levinneisyys nykyisten tietojen mukaan epätasainen. Pohjoisimpana Ivalossa. Ei elä tuntureilla.
Lisääntyminen: Kutee huhtikuun lopusta eteenpäin rehevien järvien tulvaniityille. Ovat kutupuuhissaan arkoja, säikähdettyaan viipyvät pitkään veden alla. Mätiryppäät yksittäin pinnan alla, sammakoiden suuresta, pinnalla kelluvasta massasta poiketen. Toukkavaihe kestää 2-3 kuukautta, muodonvaihdoksessa n. 4 cm mittaisesta vesieläimestä tulee noin 1-senttinen maaeläin.
Mukava tietää: Suomessa on ollut neljäskin sammakkolaji. mölysammakko. Niitä eli vuosina 1930-1960 Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja Porvoon lähettyvillä. Mölysammakko enintään noin 17 cm pituinen, oikaistuna jopa 30 cm. Väri on vihertävän harmaa. Elinympäristönä pääasiassa erilaiset reheväkasvuiset vedet. Viitasammakko on taitava kielen käyttäjä. Ulkomaisten havaintojen mukaan se saattaa hypätä jopa 40 cm korkeuteen lentäviä hyönteisiä pyytäessaan Se on täysin rauhoitettu.