Laji: Viiriäinen!

Heimo: Peltokanat (Phasianidae) Lahko: Kanalinnut (Galliformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 17 cm

Tuntomerkit: Erittäin pieni, pullea kanalintu. Puvusta puuttuu peltopyyn punaruskea väri. Puvussa valkoisia viiruja. Koiraalla on tummaa väriä kurkulta kaulalle. Naaraalla ja nuorella kurkku on vaalea, Viiriäisen pää ja nokka ovat kanalintumaisia. Piiloutuu erittäin hyvin heinikkoon. Paetessaan viiriäinen lentää lähellä maanpintaa, välillä räpyttäen nopeasti siivillään ja välillä liitäen.

Ääni: Reviirihuuto on helppo tuntea ja se on hauskan kuuloista ”vatkattamista”. Laulu kuuluu kauas, mutta sijainnin etäisyyttä on vaikea arvioida.

Esiintyminen: Lämpiminä keväinä voidaan maastamme löytää muutamia kymmeniä laulavia koiraita toukokuun lopulla ja kesäkuussa. Kylminä keväinä ääniä ei juuri kuulu. Pesintaa on vaikea todistaa hankalasti löydettävän pesän sekä piilottelevien emojen ja poikasten vuoksi.

Mukava tietää: Muuttomatkalla ja talvialueilla viiriäisiä metsästetään niin suruttoman paljon, että se on luokiteltu meiltä hävinneeksi pesimälajiksi. Myös maataloudessa käytettävät torjunta-aineet aiheuttavat niille suurta haittaa.