Laji: Vesipäästäinen!

Pituus: Ruumis 60-100 mm, häntä 55-85 mm Paino: 8-25 g

Tuntomerkit: Selkäpuoli on musta ja vatsapuoli valkeanharmaa tai valkea. Väriraja kyljillä on terävä. Takajalkoja ja häntää täydentävät tankeat sukaskarvat edistävät liikkumista vedessä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Vesipäästäinen viihtyy kaikenlaisten vesistöjen runsaskasvuisilla partailla. Se esiintyy vähälukuisena kaikkialla Suomessa.

Lisääntyminen: Talvehtinut naaras synnyttää kesän aikana tavallisimmin kaksi poikuetta, joissa jälkeläismäärä vaihtelee 4-10. Nuoret yksilöt saavuttavat sukukypsyyden vasta toisena elinkesänään. Pienemmistä sukulaisistaan poiketen vesipäästäinen elää luonnossa kahdenkin talven yli.

Jäljet ja jätökset: Talvella vesirajan tuntumassa voi näkyä pienet parijäljet, joiden keskellä lunta viistää hännän piirto. Rantakivien väleissä voi joskus näkyä vähäisiä kala- tai sammakkoateriasta jääneitä syönnöstähteitä sekä epämääräinen musta ulostekikkara.

Mukava tietää: Päästäiset tunnistavat toisensa lajikohtaisen aanen ja hajun perusteella. Eräillä lajeilla sukukypsän koiraan tuoksu on niin voimakas, että ihminenkin sen erottaa. Esimerkiksi idänpaastäisen ominaistuoksu muistuttaa halpaa hajuvettä, mustapaastäisellä sävy on ”myskinvoittoisempi”.