Laji: Vesipääsky!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 18-21 cm Siipiväli: 40-44 cm Parimäärä: 8 000-15000

Tuntomerkit: Laji on helppo oppia tuntemaan sekä värien että käyttäytymisen perusteella. Hyvä tuntomerkki on kaulan sivujen ruosteenpunainen väri. Terävä nokka, siro uinti sekä vedestä koholla oleva pyrstö antavat linnulle oman erikoisen leiman. Ruokaillessa se voi uida villinä pientä ympyrää ja nokkia keskelle vesipyörteen nostamat pikkueläimet. Tavallisimmin lintu kuitenkin ui nykivästi eteenpäin pieniä mutkia tehden nokkien samalla pikkueläimia vedestä. Se ei ole juuri koskaan paikallaan.

Aani: Vesipääskyn äänet ovat hiljaista pirpattavaa juttelua. Voimakas varoitushuuto keskeyttää yhtäkkiä ruokailevien lintujen rupattelun.

Elinympäristö ja pesintä: Pesii ruohorantaisten lampien ja järvien pikkupoukamissa. Vesipääsky suosii suorantaisia vesiä. Se pesii myös paikoin merensaarten ja rannikon rantaniityillä. Pesä on kosteassa heinikossa kasvien kätkössä.

Muutto ja levinneisyys: Vesipääsky muuttaa etupäässä yolla. Määränpää on Arabianmerellä. Syysmuutto on elokuussa sekä paluumuutto toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa. Muuttajia voi joskus nähdä myös Etelä-Suomen vesillä. Pesii Oulu- Kajaani linjan pohjoispuolella.