Laji: Vaskikala!

Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 10-15 cm

Tuntomerkit: Vaskikala on heimonsa kookkain laji, meillä yleensä 10-15 senttinen. Vaskikalalla on pitkä kuono ja pieni suu, selkein omalaatuisuus on pitkä pyrstö ja sen päässä viuhkamainen pyrstöevä. Selässä sillä on noin 15 pientä piikkiä. Nimensä tämä on saanut ruskean kellertävästä väristä. Olemukseltaan rauhallinen.

Elinympäristö ja levinneisyys: Oleskelee rauhallisesti levien, kuten rakkolevien, ja kasvien seassa. Itämeressä ja Atlantissa, meillä harvinainen etelä ja länsiosassa rannikkoa.

Lisääntyminen: Koiras rakentaa alkukesästä pesän rakkolevien varaan. Kutumenot muistuttavat kolmipiikin vastaavia.

Mukava tietää: Ei taloudellista merkitystä. Kalojen suu kertoo paljon, minkälaista ravintoa se nauttii. Ruumiin muoto taas uimataidosta ja liikkumispaikoista, esimerkiksi onko kala ulapan tyrskyissä, virtaavassa vedessä, pohjan lähellä vai rantakasvien seassa. Oleskelupaikka taas määräytyy pääasiassa ravinnon mukaan, mutta myös veden lämpötilan, joka taas vaikuttaa happipitoisuuteen. Kylmä vesi on yleensä hapekkaampaa kuin lämmin. Kaloilla on myös petojen varalta suojautumiskeinoja: pakeneminen, piilottelu, parvikäyttäytyminen tai mekaaniset suojat, kuten piikit evissä tai kiduskansissa.