Laji: Varpuspöllö!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 16-17 cm Siipiväli: 34-36 cm Parimäärä: 5 000-10 000

Tuntomerkit: ”Naurettavan” pieni pollo. Valkotäplikäs pieni pää pyörähtelee hauskan nopeasti. Se tuijottaa läpitunkevasti keltaisilla, ”Valkokulmakarvaisilla” silmillään. Yhtäkkiä se katoaa näkyvältä tarkkailupaikaltaan metsän kätköihin.

Ääni: ”Pyyppäävä” soidinvihellys on helppo erottaa muiden pöllöjen äänistä. Silloin tällöin voi kuulla myös nopean, nousevan vihellyssarjan. Ruuankerjuuääni on hyvin korkea vinkuminen.

Elinympäristö ja pesintä: Varpuspöllön tyypillisimmät elinpiirit ovat luonnontilaisia vanhoja kuusikoita ja sekametsiä, joissa on vanhoja tikankoloja. Pesii tikankoloon tai sitä muistuttavaan pönttoon.

Muutto ja levinneisyys: Vanhat linnut ovat paikkalintuja. Nuoret ja osa naaraista vaeltaa syksyisin. Talvella varpuspöllöt tulevat usein pikkulintujahtiin pihojen ruokintapaikoille. Pesii etelästä noin Sodankylän korkeudelle asti.

Mukava tietää: Varpuspollo pesii mielellään pitkäreikäiseen tikankoloa muistuttavaan ponttoon. Rakenna pönttö ja ripusta se korpimaiseen vanhaan metsään. Ponton mitat: Lentoaukon pituuden pitää olla n. 7 cm ja leveyden n. 5 cm, sisähalkaisija 18 cm, sisäkorkeus n. 45 cm