Laji: Varpushaukka!

Tuntomerkit: Koiras on pieni 30 senttinen, yläpinnaltaan siniharmaa ”sprintteri”. Poikkiraitaisella alapinnalla on hieman punaruskeaa väriä. Naaras on paljon isompi, noin 35 senttinen ja punaruskea väri puuttuu. Naarasta voi erehtyä luulemaan koiras kanahaukaksi, mutta kanahaukka on kuitenkin vähintään 10 senttiä pitempi. Lennossa varpushaukkaa luonnehtii hento olemus, kapea pyrstöntyvi sekä lyhyet ja leveät siivet. Saalistaessaan se tekee yllätyshyökkäyksiä. Joskus varpushaukka lentää viuhahtaa hurjasti aukion poikki, mutta useimmiten sen näkee kaartelemassa hitaasti ja epävarman näköisesti taivaalla.

Ääni: Koiraan äänet ovat heikkoja napsuttavia ääniä sarjoina tai yksittäin. Naaras voi äännellä voimakkaammin, hieman kanahaukkamaisesti ”kätkättäen”.

Elinympäristö ja pesintä: Kuusivaltaisten sekametsien lintu. Varpushaukka pesii mielellään soistuneissa kitukasvuisissa kuusimetsissä, joissa on avoimia lentoreittejä. Pesä on useimmiten kuusessa, joko puolipuussa tai hieman sen alapuolella. Risupesä on litteä ja huolimattomasti tehty.

Elinympäristö ja pesintä: Ennen talven tuloa varpushaukka saalistelee ja siirtyy pikkuhiljaa Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Osa jää Etelä-Suomen asutuskeskuksiin. Palaa pohjoiseen huhtikuussa. Syksyisin varpushaukka vierailee usein pikkulintujahdissa pihapiirissä ja pellonlaiteilla. Se saattaa ajaa takaa harakoita ja variksia tosi- ja ”leikkimielellä”. Pesii etelästä n. Sodankylän korkeudelle saakka.