Laji: Varis!

Parimäärä: 200 000-300 000

Tuntomerkit: Helposti tunnistettava mustan ja harmaan kuvioittamasta ”harmaatakista”. Lento on hidasta lekuttelua. Istuu näkyvillä paikoilla.

Ääni Varis ei ääntään säästä. Se voittaa mustavariksen voimallaan ja karheudellaan

Elinympäristö ja pesintä: Ruokailupaikkoina ovat etupäässä pellot ja joutokentät, joilta löytyy monenlaista sille kelpaavaa ravintoa. Varis on hyvin monipuolinen ja sopeutuva lintu. Sen voi tavata tarpomassa vaikkapa rimpisuolla tai käykkäilemässä kaupunginpuistossa. Pesä on melkein poikkeuksetta piilossa metsän kätkössä. Usein iso risupesa on salskean männyn tiheän latvuksen sisällä.

Muutto ja levinneisyys: Osittaismuuttaja. Pohjoiset linnut muuttavat vähän etelämmäksi kaupunkeihin ja kirkonkyliin. Suurin osa lentaa Etelä-Skandinaviaan ja Baltiaan asti. Etelä-Suomessa harmaatakit ovat tavallisia kaupunkien ja kylien talvenviettajia. Varis on Pohjois-Suomen maaseudun asukkaille ensimmäinen iloisen kevätsanoman tuoja. Pesii koko maassa.

Mukava tietää: Varis on leikkisä, oppivainen ja ”nerokas” lintu. Se voi leikkiä tuulen kanssa ilmassa tai härnätä vihollisiaan. Varisten on nähty jopa laskevan mäkeä liukkaalta katonharjalta. Varis oppii nostamaan koukkupyydykset ylös avannosta ja syömään täkykalat jne. Kertomuksia viekkaasta ”harmaatakista” löytyy paljon.