Laji: Tylli!

Siipiväli 48-57 cm Parimäärä: 8 000-10 000

Uhanalaisuusluokka: Eteläisillä merialueilla silmälläpidettävä laji.

Tuntomerkit: Tyllin erottaa pikkutyllistä kaksivärisen nokan ja oranssinpunaisten jalkojen takia. Tylliltä puuttuu pikkutyllin keltainen silmärengas. Pohjoinen alalaji on vähän eteläistä pienempi ja sen selkä on tummempi. Tyllillä on puolelta toiselle heittelehtivä ja ruumista kallisteleva soidinlento. Pesällä tylliemo esittää usein raajarikkoa, toista siipeaan maassa vetäen.

Ääni: Toistelee omaa nimeään. Soidinlennossa huutelee rytmikkäästi ”vejeto”- sanaa.

Elinympäristö ja pesintä: Rannikon kasvittomilla tai lähes kasvittomilla hieta- ja somerikkoalueilla pesii hiaticula -alalaji. Pohjois-Suomessa pesivä tundrea -alalaji asuu taas erilaisten vesistöjen hiekka ja kivikkorannoilla sekä metsäautoteiden kivikkoisilla maankäsittelypaikoilla. Tyllin pesä on vain vaatimaton syvennys maassa. Munat sulautuvat erinomaisesti kivien väreihin.

Muutto ja levinneisyys: Talvehtii Länsi-Euroopan ja Afrikan länsirannikoilla. Muuttomatkalaiset, syksyllä syyskuussa ja keväällä toukokuussa, vierailevat hyvin yleisesti muta- ja hiekkarannoilla. Lyöttäytyy mielellään muiden kahlaajien joukkoon. Pesii koko rannikkoseudullamme ja Pohjois-Suomen sisämaassa.