Laji: Tundrakurmitsa

Kustpipare (Pluvialis squatarola)

Heimo: Kurmitsat (Charadriidae) Alalahko: Kahlaajat (Charadrii) Lahko: Rantalinnut (Charadriiformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 27-30 cm Siipiväli: 70-82 cm

Tuntomerkit: Kaunis mustavalkea lintu. Lajin erottaa kapustarinnasta selän kullanvärin puuttumisen avulla. Nuoret ovat vaaleanharmaita. Lennossa linnun tuntee varmimmin mustista kainaloista, mitkä erottuvat hyvin vaaleiden siipien alapinnoilla. Kapustarinnan tavoin tundrakurmitsa on nopea ja hyvä lentäjä. Se muuttaa keväällä kaaren muotoisena rintamana tai auroina, usein isoina parvina.

Ääni: Suruvoittoinen kolmiosainen vihellys on hyvä tuntomerkki.

Esiintyminen: Tundrakurmitsa talvehtii Euroopan ja Afrikan länsirannikolla. Se pesii Venäjän pohjoisosan arktisella tundralla. Touko-kesäkuun vaihteessa parvet kiitävät kohti pesimäsijojaan pitkin Suomenlahtea. Osa ”nousee” mantereen ylle jo Suomen puolella. Heinäkuun loppupuolen ja marraskuun välillä paluumuuttajia voi nähdä rannikkoalueen lieterannoilla ja pelloilla aina Pohjois-Suomea myöten. Suurin osa niistä on nuoria yksilöitä.