Laji: Teeri!

Pituus: Koiras noin 55 cm, naaras noin 43 cm Paino: Koiras 1-1,3 kg, naaras 0,8-1,0 kg Parimäärä: 100 000-200 000

Tuntomerkit: Koiraan tumma puku ja lyyrapyrstö muodostavat yhdessä pettämättömän tuntomerkin. Naaras on heikosti lovipyrstöinen ja tasaisen kirjava vailla ’koppelon” rintamuksen punaruskeaa varia. Naarasteeren voi sekoittaa lähinnä naaras metsoon eli ”koppeloon”. Teeri ponnahtaa pakolentoon maasta ”vihaisesti”, usein 20-50 metristä ja katoaa hetkessä puiden taakse.

Ääni: Koiraat ”pulputtavat” ja ”kahauttelevat” keväällä ja myös syksyisin. Naaraat kotkottavat, johon sekoittuu myös kaakatuksia. Kotkotuksen ”sävy” on korkeampi kuin naaras metsolla.

Koiras

Elinympäristö ja pesintä: Lähes kaikentyyppisten ja ikäisten metsien lintu. Aukkoiset valoisat metsät vetävät kuitenkin parhaimmin sitä puoleensa. Pesä on maassa, varpujen, oksien tai oksakasan suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Paikkalintu. Talvisin se kiertelee synnyinseudun ymparistoja kannan vahvuuden mukaan, joskus suurissakin parvissa. Teeriä tavataan etelästä n. Lokan ja Porttipahdan tekojärville saakka. Helsingin ympäristössä se on harvinainen näky.

Mukava tietää: Riistalintu.