Laji: Taimen!

kolme ekologista rotua, jotka saattavat muuttua toisikseen. Samojen vanhempien jälkeläisistä osa lähtee vaellukselle ja niistä tulee meri- tai järvitaimenia osan jäädessä paikalleen purotaimeniksi. Rodut ovat: Puroissa koko ikänsä viettävä pieni purotaimen, järvissä kasvava ja jokiin kuteva järvitaimen sekä meressä jokiin kutemaan vaeltava meritaimen.

Elinympäristö ja levinneisyys: Meritaimenella muutama kutujoki myös etelässä. Järvitaimen vaatii isohkon, syvähkön ja kirkkaan järven Purotaimen elää hyvinkin pienissä puroissa. Meritaimenet liikkuvat lähempänä rannikkoa kuin lohet. Esiintyy koko maassa.

Lisääntyminen: Kutevat loka-marraskuulla joen tai puron soraikkoon. Jarvitaimen saattaa myös laskeutua kudulle järvestä lähtevään jokeen. Taimenet kutevat useamman kerran elämänsä aikana. Poikaset kuoriutuvat jäiden lähdön jälkeen.

Mukava tietää: Kaikilla taimenilla on suuri merkitys virkistyskalastajille, ja ne käyvät uistimeen ja verkkoon. Meri- ja järvitaimenen alamitta on 40 cm. Jos ei tiedä onko kala puro- tai muu taimen, niin on parempi päästää pienet kasvamaan. TAIMENISTA KÄYTETTYJÄ NIMIÄ : Taimen (Salmo trutta) = yleisnimi Meritaimen = taimenen merivaelluksen suorittava ekologinen rotu Järvitaimen = taimenen järvivaelluksen suorittava ekologinen rotu Purotaimen eli (tammukka, tonko tai purolohi) = taimenen ekologinen rotu, joka elää vaeltamattomana pienissä virtavesissä