Laji: Susi!

runsaan kahden kuukauden kantoajan jälkeen tavallisimmin 3-7 pentua. Pesä on suojaisassa paikassa, jonka susiemo on useimmiten itse maahan kaivanut.

Jäljet ja jätökset: Kullakin laumalla on saalistusalue, jonka koko vaihtelee, se on yleensä monia kymmeniä neliökilometrejä. Näin vähäisempikin susilauma voi jättää saalistusretkillään paljon näköisesti jälkiä ja jätöksiä. Joskus laumasta lähtee jokin nuori yksilö omille teilleen etsimään uusia asuinsijoja.

Mukava tietää: Ihmisten kova vaino ja viha on ollut monen petoeläimen vähenemisen syynä. Paikkakunnalle ilmestyneet sudet on armotta pyydetty pois jos siihen on ollut pieninkin mahdollisuus, vaikka susien aiheuttamat kotieläin vahingot korvataan valtion varoista. Maapallon koiraeläinten heimoon kuuluvan 35 lajista, susi, vuorisusi ja hyenakoira elävät pysyvissä yhteisöissä ja saalistavat laumana. Tämän ansiosta ne pystyvät kaatamaan suuriakin saaliseläimiä, kuten ”meikäläinen” susi täysikasvuisen hirven Suurin Suomessa ammuttu uros susi on painanut 55 kiloa. Naaraista suurin oli 48 kiloa. Kaikkein suurikokoisimpia lienevät itäsiperialaiset sudet, joista suurimmat painavat 70-80 kiloa. Suomessa susi on rauhoitettu poronhoitoalueen eteläpuolella, mutta nykyisin on alettu tännekin antaa rajoitetusti metsästyslupia. Ruotsissa ja Norjassa susi on kokonaan rauhoitettu, ei sen sijaan itärajamme takana. Vanhimmat sudet elävät 15-17 vuotiaiksi.