Laji: Sirittäjä!

Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 13 cm Paino: 8-12 g Parimäärä: 150 000-300 000

Tuntomerkit: Selkäpuoli on kauniin kellanvihreä, vatsa puhtaanvalkea sekä kurkku ja silmäkulmajuova kellertäviä. Loppukesällä höyhenpuku on kulunut ja muistuttaa pajulintua. Sirittäjä on kuitenkin sitä suurempi ja tanakampi.

Ääni: Laulua kuvataan lasipöydälle pudonneen, aluksi hyppivän ja sitten hitaasti asettuvan kolikon sirinäksi. Säkeitten välillä on silloin tällöin homotiaismainen vihellyssarja. Vastaavanlaista muuta, nopeutuvaa sirinää ei kuulu Suomen luonnosta. Lintu varoittelee laulun vihellyssarjan yhdellä ”tavuosalla”.

Elinympäristö ja pesintä: Rehevät kuusi- ja koivuvaltaiset sekametsat vetävät sirittäjiä puoleensa. Pienet kuusentarrit ja muut pensaat lisäävät elinpiirin viihtyvyyttä. Uunimainen pesä on maassa risujen ja varpujen suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Sirittäjä talvehtii trooppisen Afrikan hyönteisapajilla. Muuttaa meiltä elokuussa ja palaa takaisin toukokuussa tai kesäkuun alussa. Pesiin. Sodankylän korkeudelle

asti