Laji: Sinisorsa!

pää ja valkea kaularengas. Pyrstön päällä erottuu pari hauskannäköistä, ylöspäin käpristynyttä koukkumaista sulkaa. Naaras on jouhisorsaan verrattuna tanakampi ja ruskeampi. Molemmilla sukupuolilla on kautta vuoden sinivioletti, edestä ja takaa valkeareunainen siipipeili. Parhaiten sen erottaa linnun kohotessa ilmaan. Sinisorsalle on luonteenomaista olla kesy tai arka. Kun sitä häiritään se on arka, ja kun sitä suositaan se tulee luottavaiseksi.

Aani: Naaras rääkkyy karheasti ja voimakkaasti. Koiraan rääyntä on pehmeämpää ja hiljaisempaa.

Elinympäristö ja levinneisyys: Lähes jokaisen vesistön lintu. Vain pienimmissä karuissa vesissä sinisorsat eivät yleensä pesi. Ruokailupaikoiksi ne kyllä sopivat. Pesä voi olla aivan veden äärellä tai kaukanakin siitä ja se on aina pehmustettu runsaalla untuvalla.

Muutto ja pesintä: Kaukaisimmat talvehtimisalueet ovat Länsi- ja Keski-Euroopassa. Suuri osa sinisorsista talvehtii Etelä-Skandinaviassa, mutta kotimaassakin iso joukko. Syysmuutto on syys-lokakuussa ja paluumuutto pesimäpaikoille huhtitoukokuussa. Varsinkin syksyllä ennen vesien jäätymistä näkee suuriakin muuttoparvia. Parvet kulkevat mielellään viljapelloilla syömässä jyviä. Sinisorsia ruokitaan talvella yleisesti. Pesii koko maassa.

Mukava tietää: Merkittävä riistalintu. Kesyankat ovat jalostettu sinisorsista.