Laji: Sinipyrstö!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 15 cm Paino: 12-17 g Parimäärä: 50-200

Tuntomerkit: Molemmilla sukupuolilla on sininen yläperä ja pyrstö sekä valkea silmärengas. Näiden vuoksi sinipyrstöä ei sekoita muihin lintulajeihimme. Se hyppii maassa kuten punarinta ja pyydystelee puussa hyönteisiä pyrähdellen samaan tapaan kuin siepot.

Ääni: Laulu on leppälintumainen kirkas ja kaunis. Se kuuluu kuusen latvanipukasta kauas. Muulloin se ääntelee ”hyii hiit rak rak”-sarjoja, jotka voivat olla eri järjestykseen asetettuja. Usein sinipyrstö myös särisee.

Elinympäristö ja pesintä: Ikivanhojen jylhien kuusivaltaisten havumetsien pesimälintu. Nykyään sille paras elinympäristö löytyy useimmiten vanhojen metsien suojelualueelta. Pesä on maassa, mättään kupeessa.

Muutto ja levinneisyys: Elo-syyskuussa se suuntaa kulkunsa kaakkoiseen Aasiaan. Palaa takaisin touko-kesäkuussa. Muuttavia yksilöitä näkyy erittäin harvoin. Sinipyrstö pesii varmimmin Kuusamo-Saariselkä välisellä alueella. Laulavia koiraita voi sattumoisin tavata siellä täällä kuusimetsän kasvualueella koko Itä- ja Pohjois-Suomessa