Laji: Silkkiuikku!

Pituus: 50-55 cm Paino: 0,7-1,2 kg Parimäärä: 40 000-60 000

Tuntomerkit: Helppo tuntomerkki on koristetöyhdöllinen, myssymäinen ”päähine”. Kaula on pitkä ja edestä valkea. Lintu ui vedessä syvällä. Se tekee usein pitkiä sukelluksia. Lentoonlähtö on vaivalloista ja lentokuvio hieman kaarisiltamainen.

Ääni: Silkkiuikulle ovat tunnusomaisia nakuttavat, korisevat ja välillä pitkät kuorsaavat äänet. Pesimäajan alussa lintu on erittäin äänekäs.

Elinympäristö ja pesintä: Silkkiuikku on aito vesilintu. Se elelee runsasravinteisilla, rehevillä vesillä. Hyvin mieluisia elinympäristöjä ovat ruovikko- ja kaislarantaiset lahdet. Kuitenkin linnut uiskentelevat mielellään myös avovesillä. Pesii usein välissä yhdyskunnissa. Pesa on vesikasveihin ankkuroitu, kelluva vesikasveista kerätty lautta.

Muutto ja levinneisyys: Silkkiuikku talvehtii Länsi-Euroopan rannikolla ja Välimerellä. Syysmuutto syys-lokakuussa. Kevätmuutto huhti-toukokuun vaihteessa. Muuttajia voi nähdä ”tankkaamassa” ja lepäilemässä rehevillä järvillä ja merenlahdilla, joskus myös joilla. Silloin tällöin näkee myös lentäviä lintuja. Pesii noin Pello-Kajaani linjan eteläpuolella.

Mukava tietää: Kanta on vahvistunut ja levinnyt pohjoista kohti 1970-luvulta lähtien. Syynä on vesien rehevöityminen.