Laji: Silakka!

Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 15-20 cm, jättisilakat jopa yli kilon painoisia.

Tuntomerkit: Vapaan veden parvikala. Solakka merikala, hopeanväriset kyljet ja vihertävä selkä. Suuri suu aukeaa torvimaiseksi. Vatsassa ei kilohailimaista terävää särmää. Itämerellä elää nopeakasvuinen jättiläissilakkamuoto. Se voi kasvaa jopa yli kilon painoiseksi, mutta nämä kalat ovat harvalukuisia.

Elinympäristö ja levinneisyys: Silakat vaeltavat rannan lähelle kutemaan, muuten liikkuvat koko meressä. Joka vuorokausi nousevat hämärän aikaan pinnemmas syömaan. Suolaisen veden kala, koko merialueellamme.

Lisääntyminen: Kutevat keväästä syksyyn alle kymmenen metrin syvyyteen. Puhutaan kevät- ja syyssilakasta. Mätimunat kasveihin tai pohjaan takertuvia. Poikaset elävät rannikon läheisyydessä vapaassa vedessä eli pelagiaalissa.

Mukava tietää: Tärkein talouskalamme, pyydetään troolilla ja paunetilla sekä jonkin verran verkoilla tai pilkeillä. Syötetään myös minkeille rehuksi. Maistuu hyvältä monella tavalla ja on edullinen. Entinen pääministeri Harri Holkeri on sanonut ’Syökää silakkaa’. Silakka ja silli erotellaan kauppapoliittisista syistä toisistaan rasvaprosentin perusteella, silakassa on alle 10% rasvaa. Silakka on sillin alalaji tai paikallismuoto.