Laji: Siika!

(Coregonus lavaretus)

Heimo: Lohet (Salmonidae) Lahko: Lohikalat (Lalmoniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata Pituus: Yleensä 20-55 cm Paino: Harvoin yli 5 kg, maksimissaan 11 kg

luikku

Tuntomerkit: Siiasta erotetaan useita muotoja, jotka eroavat toisistaan eräiltä rakenteellisilta piirteiltään ja käyttäytymiseltään. Muikusta siiat poikkeavat siinä, että niillä yläleuka on pidempi kuin alaleuka. Suu on pieni ja hampaaton. Eri Siikamuodot poikkeavat toisistaan mm. kiduskaarten siivilähampaiden lukumäärän perusteella.

Elinympäristö ja levinneisyys: Siika vaatii vedeltä happea ja jonkin verran syvyyttä. Osa tekee pitkänkin kutuvaelluksen merestä jokeen ja takaisin. Siikoja istutetaan enemmän kuin muita kaloja yhteensä. Se esiintyy koko isänmaamme alueella.

Lisääntyminen: Kutevat syksyllä soraikoissa, jokiin tai virtaaviin kapeikkoihin ja sorapohjille meressä ja järvissä. Mäti on soran sisällä ja poikaset kuoriutuvat jäiden lähdön aikoihin.

Siika

Mukava tietää: Tärkeä talouskala sekä ammattilaisille että harrastajille. Pyydetään pääasiassa verkoilla, mutta myös onkimalla, lippoamalla tai rysillä. Hyvää graavina ja savustettuna.