Laji: Sepelrastas!

Heimo: rastaat (Turdidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 24-26 cm Paino: 95-130 g Parimäärä: 100-200

Tuntomerkit: Varma erikoistunnus on valkea rintakuvio. Naaraalla kuvio on epäselvempi.

Ääni: Sillä on kauaskantavaja kaunis ”huilu” -ääni. Tämän takia laulu kuulostaa ”haikealta”. ”Huilusanojaan” se toistelee laulurastaan tapaan. Sakeiden välillä sepelrastas voi visertää punakylkirastasmaisesti. Pelästyessään tai lähtiessaan lentoon se päästää joskus säikähdyttävän, terävän ”taksutuksen”.

Elinympäristö ja pesintä: Pesii tuntureilla puurajan yläpuolisilla kivi- ja kalliojyrkänteillä sekä jokien ja purojen jylhissä pahtamaisemissa. Pesä maassa varpujen tai kivien suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Talvehtii laajalla alueella Etelä-Euroopassa, Luoteis-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Poistuu yleensä maastamme syyskuussa ja palaa toukokuussa. Muuttavia sepelrastaita voi nähdä pelloilla, nurmikentillä, pihapiirin marjapensaiden suojissa sekä syksyllä harvinaisena myös marjaisissa pihapihlajissa ja pensaissa. Pesii Lapissa tietyissä paikoissa.