Laji: Sepelkyyhky!

Paino: 500-570 g Parimäärä: 150 000-200 000

Tuntomerkit: Erikoistuntomerkkejä ovat valkea siipijuova ja kaulasepel. Lentää hurjaa vauhtia pitkiäkin matkoja ruokapaikoilta toiselle tai pesintäpaikalta ruokapaikalle. Lentorata suoraviivaista ja siiveniskut nopeita. Sepelkyyhky esittää läiskyttävin siivin syväaaltoista soidinlentoa. Viihtyy yksittäin tai erikokoisissa parvissa.

Aani: Pöllömäisen matala ”kuukatus”. Sen erottaa aika helposti muista kyyhkyistä ja pöllöistä omantyylisen rytmin ja aiheiden perusteella.

Elinympäristö ja pesintä: Käy ruokailemassa pelloilta siemeniä ja valoisista metsistä marjoja. Pesii tiheissä kuusikoissa tai kuusivaltaisissa sekametsissä aukeiden laitamilla. Hatara risupesä useimmiten tiheässä kuusessa.

Muutto ja levinneisyys: Muuttaa elo-syyskuussa talvehtimisalueille Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Palaa takaisin huhti-toukokuussa. Etenkin alkusyksyllä ja keväällä muuttaa parvissa. Syksyllä parvet voivat olla huomiota herättävän suuria, oikeita jättiparvia. Silloin ne käyvät ruokailemassa viljapelloilla. Sepelkyyhkyt liikkuvat paljon ja tämän takia ne huomioidaan helposti. Pesii etelästä n. Sodankylän korkeudelle asti.

Mukava tietää: Riistalintu.