Laji: Seipi

Stam (Leuciscus leuciscus)

Heimo: Särkikalat (Cyprinidae) Lahko: Karppikalat (Cypriniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Paajakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 15-25 cm

Tuntomerkit: Solakkaruumiinen ja pienisuinen särkikala. Yleisväri on hailakka, silmä kellertävä ja vatsapuolen evät kellertävän punaiset. Yläleuka on hieman nokkamainen.

Elinympäristö ja levinneisyys: Uiskentelee enimmäkseen rannikon läheisyydessä, sisävesissä virtaavissa vesissä. Meillä esiintyy koko rannikkoalueella ja sisävesissä etupäässä idässä ja pohjoisessa maanselän vedenjakajalle asti.

Lisääntyminen: Kutevat jäiden lähdön aikaan jokien ja purojen hiekkapohjille tai hienoon soraan. Voi kutea myös järvessä rannan läheisyyteen.

Mukava tietää: Ei taloudellista merkitystä. Silloin tällöin särkikalat ”tukkivat” purojen suut keväällä kutunousussaan. Eri lajeja on päällekkäin ja rinnakkain, kuin sardiinit purkissa. Kurjet, kotkat, lokit, varikset sekä muut linnut ja muutamat nisäkkäät, kuten ketut, kertyvät tämän ruokapöydän ääreen herkuttelemaan