Laji: Satakieli!

Tuntomerkit: Ruosteenruskea pyrstö ja muualta harmaanruskea höyhenpeite ovat sen vaatimattomat, mutta oivat värituntomerkit. Pitkillä koivillaan se hyppii maassa pyrstö vähän ylös kohotettuna. Lymyilevät piilossa.

Ääni: Varsin voimakas ja maltillinen, moniaiheinen laulu on tunnettu varsinkin Etelä-Suomessa. Monet pitävät sitä maamme parhaimpana laulajana. Säkeitten lopussa on tyypillinen ratina ja laulu katkeaa kuin leikattuna. Varoitus on terävästi ratiseva sekä korkea sviitaani, jota kuulee muulloinkin

Elinympäristö ja pesintä: Satakieli pitää kosteapohjaisista paju- ym. lehtipuuviidakoista. Näitä löytyy runsaimmin vesien varsilta. Myös vanhemmat lehtipuumetsät tulevat asutuksi jos aluskasvillisuutena on ”Viidakkoa”. Pesä on maassa tai ihan matalalla tiheässä pensaassa tai risukasassa.

Muutto levinneisyys ja: Satakieli viettää talvet Itä-Afrikassa. Syysmuutto elokuussa, paluumuutto toukokuussa ja kesäkuun alussa. Muuttajia voi päästä tapaamaan pihapiirin pensasistutuksien alta tai jostain vehmaasta pensastosta. Pesii n. Oulu-Kajaani linjan eteläpuolella. Pohjoisempana on havaittu vain siellä täällä laulavia yksinäisiä koiraita.

Mukava tietää: Etelä-Karjalan maakuntalintu. Kanta on lisääntynyt voimakkaasti 1960-luvulta alkaen.