Laji: Sarvipöllö!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 35-37 cm Siipiväli: 90-100 cm Parimäärä: 2 000-10 000

Tuntomerkit: Pystyt sarvet ovat erinomainen tuntomerkki. Joskus se kuitenkin taivuttaa sarvensa päätä vasten. Silmät ovat oranssinkeltaiset. Yleisväri huuhkajan kellanruskea. Sarvipöllö on kuitenkin huuhkajaa selvästi pienempi.

Ääni: Salaperäinen, n. kolmen sekunnin tasaisin välein toistuva matala ”huu” lääni. Se on rytmiltään helposti tunnistettavissa. Ääni ei ole voimakas, mutta silti se kantaa hyvissä oloissa yli kilometrin päähän. Sarvipöllö läiskyttää soidinlennossa aika-ajoin siipiään. Naaras voi ”äyskähtäa” soidinhurmiossa olevalle koiraalle. Poikasten kantavat kerjuuhuudot muistuttavat ruostuneen saranan kitinää.

Elinympäristö ja pesintä: Havupuuvaltaisen metsänreunan tai metsäsaaren pesimälintu. Vanha variksen pesä on sille mieleinen pesäpaikka. Saalistaa avo- tai puoliavoimella maalla.

Muutto ja levinneisyys: Muuttaa lokakuussa Keski- ja Länsi-Eurooppaan. Joskus jokunen jää talveksi Etelä-Suomen rannikolle. Palaa takaisin maaliskuussa. Muuttajia voi nähdä aamu ja iltahämärissä lentelemässä aukeiden päällä. Pesii Tornio Kuusamo linjalle saakka.