Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 15-25 cm, suurimmat 35 cm
Tuntomerkit: Särjellä on punainen silmä. Samoin evien reunoissa on punertavaa väriä. Selkä on tummansininen tai harvemmin vihertävä, kyljet ja vatsa ovat hopeiset. Nuoret särjet uiskentelevat parvissa mm. salakoiden kanssa.
Elinympäristö ja levinneisyys: Viihtyy lähellä rantaa matalissa vesissä. Isommat särjet oleskelevat vähän syvemmällä. Särkiä on koko maassa aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Sarjen yleisyys johtunee sen kyvystä tulla toimeen hyvin monenlaisissa vesissä.
Lisääntyminen: Kutee toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa kasvillisuuspohjille, heikosti virtaavaan tai seisovaan veteen: Sarien mäti takertuu vesikasvien lehdille. Poikaset elävät kasvillisuuden seassa.
Mukava tietää: Särkeä on pyydetty aikaisemmin paljon suolakalaksi. Nykyisin siitä tehdään säilykepurkkeja ja eläimille rehua. Särkeä voi myös graavata. Verkot ja kutuaikaan rysät ovat tärkeimmat pyyntivälineet. Särkikalat ovat lohikalojen tavoin herkkiä veden happamoitumiselle. Särjet ovat vaikeuksissa, jos pH on alle 5,5. Ahven ja hauki taas kestävät jopa alle viiden pH:ta. Yleensä järven happamoituessa kalojen lisääntyminen vaikeutuu