Laji: Sääksi!

Uhanalaisuusluokka: Silmälläpidettävä laji

Tuntomerkit: Kalasaaski on alta hyvin vaalea ja päältä tummanruskea. Päälaella on valkea ”baskeri”. Pitkät kapeat siivet ovat lokkimaisesti kaarella. Saalistava lintu tekee korkealta syöksypommeja paistikkaa veteen kalaa tavoittamaan.

Ääni: Linnun kokoon nähden äänet ovat heikohkoja piiskutuksia ja lyhyitä ”ypsäytyksiä”. Sääksi ääntelee yleensä vain pesällä.

Elinympäristö ja pesintä: Kalasääski pesii useimmiten rauhallisessa erämaassa lähellä pyyntivesiä. Parhaat kalastusvedet ovat kirkasvetisiä ja matalarantaisia. Puunlatvassa oleva suuri kelo-oksista rakennettu pesä voi olla joskus jopa kymmenen kilometrin päässä linnun varsinaisesta kalastusvedestä.

Muutto ja levinneisyys: Talvehtimisalueet ovat trooppisessa Afrikassa. Syysmuutto tapahtuu pääosin elokuussa. Paluumuutto huhtikuussa ja toukokuun alkupuolella. Muuttavia sääksiä näkee silloin tällöin. Vakaana ne matkaavat suhteellisen korkealla taivaalla. Sen voi nähdä myös kalastuspuuhissa jonkun vesistön päällä. Laji puuttuu pesivänä maamme ”käsivarresta” ja osittain ”päälaelta”.

Mukava tietää: Kanta-Hämeen maakuntalintu. Kanta on vähentynyt monen rauhattomuustekijän ja sopivien pesäpuiden vähäisyyden vuoksi.