Laji: Ruutana

Ruda Carassius carassius

Heimo: Särkikalat (Cyprinidae) Lahko: Karppikalat (Cypriniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Järviruutana yleensä 20-40 cm, lampiruutana 10-15 cm

Tuntomerkit: Ruutanasta on kaksi ekologista muotoa. Järvissä ja rannikolla ne kasvavat useampi kiloisiksi korkearuumiisiksi kaloiksi, lampien ruutanat jäävät alle vaaksan mittaisiksi ja matalaruumiisiksi. Ruutana on kellertävän ruskea, paksu ja kömpelön oloinen särkikala.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elää rannikkovesissä ja järvissä. Pienissä suolammissa usein tiheä pienikokoisten lampiruutanoiden kanta. Suosii runsasta kasvillisuutta. Perämeren perukka ollut pohjoisraja, mutta istutettu tätä pohjoisemmaksi.

Lisääntyminen: Kutee koko kesän ajan kasvillisuuden sekaan.

Mukava tietää: Mudanmakuinen, käytetty täkynä. Suurin Suomesta saatu ruutana on ollut 64 cm pitkä ja 4,9 kg. Ruutanat voivat elää talven pohjaan asti jäätyneen järven mutaan kaivautuneena. Tällöin niiden hengitys on hapetonta ja tuloksena syntyy etanolia eli alkoholia. Ruutana on sitkeä akvaariokala. Korea kultakala (Carassius auratus) on ruutanan läheinen sukulainen.