Laji: Räyskä!

Tuntomerkit: Räyskä on helppo erottaa tavanomaisista tiiroistamme säpsähdyttävän suuren koon perusteella. Sillä on poikkeavasti myös mustat jalat. Lennossa räyskä pitää suurta nokkaansa alaspäin. Lento vaikuttaa etupainoiselta. Kaloja pyytäessään lintu tekee posahtavia syöksyjä veteen.

Aani: Säikähdyttävän pahankuuloinen käheä rääkäisy on niin voimakas ja huomiota herättävä, että luonnon muut äänet joutuvat armotta taustaääniksi. Kun lintuja on äänessä useita, meteli on suorastaan karmaiseva.

Elinympäristö ja pesintä: Räyskä on hiekka- ja kivikkorantaisten ulkoluotojen pesimälaji. Pesä on maassa kivikossa tai hiekalla.

Muutto ja levinneisyys: Räyskät talvehtivat Välimerellä ja Afrikan länsiosissa. Varsinkin loppukesällä, ennen syysmuuttoa linnut siirtyvät kalastamaan myös kauas sisämaan järville. Poismuutto tapahtuu pääosin elokuussa ja syyskuun alussa. Kevätmuuton aikaan huhtikuun lopulla ja toukokuussa ne ovat sisämaan järvillä harvinaisia. Räyskä pesii koko rannikkoalueellamme.

Mukava tietää: Lisääntymisaikaisen häirinnän, lintujen surmaamisien sekä lisääntyneen harmaalokkikannan vuoksi räyskän olemassaolo ei ole taattu. Tätä nykyä kanta on kuitenkin vakaa.