Laji: Rautiainen!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 15 cm Paino: 15-25 g Parimäärä 300 000-500 000

Tuntomerkit: Savunharmaa paa ja alapuoli. Piilotteleva lintu, joka lymyää risukoissa, horsmikoissa, rytökasoissa tai muissa ”viidakoissa”. Värit sulautuvat ympäristöön erinomaisesti.

Ääni: Korkea, hiljainen ja vieno laulu ei useinkaan tavoita ihmisten kuuloaistia. Kutsuäänet ovat hyviä tuntomerkkejä varsinkin muuttoaikoina. Nämä hilisevät ja helisevät äänet ovat myös heikkoja ja hentoja

Elinympäristö ja pesintä: Rautiainen viihtyy pesintäaikaan parhaiten avoimissa kuusikoissa ja sekametsissä, joissa kasvaa katajaa tai kuusentarreja. Pesä on katajassa, pienessä kuusessa tai risukossa. Se tehty kuivista risuista ja sammaleista.

Muutto ja levinneisyys: ”Hilisten ja helisten” laji katoaa syys-lokakuussa Etelä-Euroopan maihin. Palaa pesimäpaikoille huhti-toukokuussa. Satunnaisesti rautiaisia jää talvehtimaan Etelä-Suomen ruokintapaikoille. Tarkkasilmäinen ja korvainen havainnoija tavoittaa sen syysmuuttomatkalla lymyämässä erilaisilla pelloilla tai pensaikkoisissa, nuorta lehtipuuta, horsmaa tai vadelmaa kasvavissa ”Viidakoissa”. Keväällä rautiaisen havaitsee usein pihan vanhan viinimarjapensaan tai rytökasan alta. Pesii koko maassa.