Laji: Rantakurvi!

Tuntomerkit: Loivasti ylöskaareva pitkähkö nokka ja lyhyet kellertävät jalat ovat jo ensisilmäyksellä hyviä tuntomerkkejä. Valkean ja ruskean raja rinnassa on vähittäinen. Eloisa lintu, joka tuon tuostakin pyrähtää väräjävin siivin lentoon ja laskeutuu korkeimmille tähystystolpille ja mättäille. Lintu niiailee etupainoisesti ja alkaa kohta tonkia lietettä tai väännellä roskia nurin. Pakomatka pesältä on lyhyt, muuten varovainen lintu.

Ääni: Soidin huutelun tuntee helposti kun kuvittelee sen hokevan ”kurrii-kurril”. Muita ääniä on mm. sointuva ”ly-ly-ly-ly” ja ”lydydy”. Varoitus ”pilinän” lomasta kuuluu sen erikoistunnus, töyhtöhyyppämäinen vinkaisu.

Elinympäristö ja pesintä: Pesii meillä meren rantamien jätepuukentillä ja muilla puun- ja maankäsittelyalueilla. Se asuttaa erityisesti Venäjän suurten jokien rantamia. Pesä on maassa avoimesti.

Muutto ja levinneisyys: Meidän linnut poistuvat elokuussa talvehtimaan Itä-Afrikkaan. Palaavat toukokuun lopulla. Hyvällä onnella muuttavan rantakurvin voi tavata hiekka- tai lieterannalta. Pesii vain Kemi- Raahe välisellä rannikkokaistalla.

Mukava tietää: Munien keruu ja pesinnän häirintä ovat lajin vakavimmat uhkatekijät. Rantakurvi ei pesi Länsi-Euroopassa missaan muualla kuin Suomessa.