Laji: Punavarpunen!

Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 13-15 cm Paino: 20-25 g Parimäärä: 200 000-300 000

Tuntomerkit: Vanha koiras on helppo tuntea tiilenpunaisesta eturuumiista. Yksivuotiaan koiraan ja naaraan erottaa muista harmaasävyisistä pikkulinnuista valkoisista siipijuovista ja paksusta nokasta.

Ääni: Suruvoittoista viheltelevää laulunsäettä ei voi yleensä sekoittaa muiden lintujen lauluun. Käheitä hieman viher- tai jarripeippomaisia ”niiskauksia” kuulee muuttomatkalaisilta sekä pesäpaikkaa varoittavilta emoilta.

Elinympäristö ja pesintä: Avarien lehtimetsien ja pensaikkomaiden lintu. Puistot, puutarhat, pensoittuneet pellot sekä pihojen pensasistutukset ovat myös punavarpusen ”kotipiiria”. Pesä on usein kuusiaidassa, mutta myös tiheäoksaisessa yksinäisessä kuusessa tai pensaassa.

Muutto ja levinneisyys: Muuttaa elokuussa talvehtimaan Etelä- ja Kaakkois-Aasian vehmaille seuduille. Muuttavia yksilöitä näkee usein piipahtelemassa pihapiirissä ja pensasmailla. Palaa takaisin toukokuussa. Pesii maassamme noin Sodankylän korkeudelle asti.