Laji: Punatulkku

Domherre (Pyrrhula pyrrhula)

Heimo: Peipot (Fringillidae) Lahko: Varpuslinnut: (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 18 cm Paino 35 g Parimäärä: 1-1,5 milj.

Tuntomerkit: Koiraan tuntee helposti puhtaan ”joulunpunaisesta” alapuolesta. Naaraan vatsapuoli on tasaisen harmaa tai punaharmaa. Molemmilla mustat ”lakit” päässä.

Aäni: Kutsuu ”kavereita” miellyttävällä vienolla vihellyksellä, joka on helppo oppia tuntemaan. Laulu on ihmiskorvalle hauskankuuloista hyräilyä, narsketta ja tirskuntaa. Väleihin sommittelee vielä pitkiä huiluvihellyksiä. Laulusta on toki monia yksinkertaisempiakin muunnelmia.

Elinympäristö ja pesintä: Kuusi- ja sekametsien lintu. Talven ruokintapaikan rippeet houkuttelevat pesimään lähelle pihapiiriäkin. Pesä usein pienessä tiheässä kuusessa tai katajassa.

Muutto ja levinneisyys: Osittaismuuttaja. Osa kannasta jää talveksi synnyin- ja pesimäseudun läheisille ruokintapaikoille. Osa alkaa suunnata syys-lokakuussa talvea pakoon etelaan, aina KeskiEurooppaan asti. Pesii kuusen levinneisyysalueella.