Laji: Punasotka!

Pituus: 42-48 cm Siipiväli: Noin 76 cm Paino: Noin 850 g Parimäärä: 8 000-15000

Tuntomerkit: Koiraalla on punakka paa, tumma rinta ja vaaleanharmaa selkä. Naaras on vaaleanruskea ja isonokkainen. Koiraskin muuttuu kesän loppupuolella naaraan näköiseksi.

Aani: Soidinmenojen aikana koiras ääntelee hiljaisia vingahduksia ja välillä päästää kuuluvamman nakutus -sarjan. Naaraan ääni on matalaa narsketta.

Elinympäristö ja pesintä: Punasotka pesii rehevillä ja matalilla ranta-alueilla merenlahdilla ja sisämaajärvillä. Pienetkin vesistöt kelpaavat sen pesimäpaikoiksi. Pesä on hyvin suojatussa paikassa lähellä avovettä.

Muutto ja levinneisyys: Talvehtimisalueet ovat Länsi- ja Etelä-Euroopan vesillä. Punasotka poistuu meiltä pääosin syyskuussa ja palaa takaisin huhtikuussa. Muuttaa pääasiassa yöllä. Punasotkia voi nähdä muuttomatkalla levähtämässä niilläkin vesillä, missä niitä ei varsinaisesti pesi. Pesii etelästä alkaen noin Oulu- Kajaani linjalle saakka.

Mukava tietää: Noin sata vuotta sitten punasotkat alkoivat vallata Suomea. Nykyisin kanta on niin voimakas, että sitä saa metsästää.