Laji: Punarinta!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Noin 15 cm Paino: 15-20 g Parimäärä: 2-3 milj.

Tuntomerkit: Silmiä myöten laajalti punainen etumus sekä suuri silmä ja palleromainen ruumis ovat helposti muistettavia tuntomerkkejä. Nuorelta linnulta puuttuu punainen etumus.

Ääni: Laulussa on tunnusomaista korkeat venytetyt äänet ja helmeilevästi helisevät jokellukset. Kutsu ja varoitus on terävää tiksutusta. Varotellessaan punarinta päästelee tiksutusta myös nopeana sarjana

Elinympäristö ja pesintä: Tuoreiden kuusi- ja sekametsien lintu. Pesii mielellään kosteissa näreiköissä ja risukkopohjaisissa paikoissa kuten vesistöjen varsilla. Pesä on syvennyksessä maassa, usein mattaan kupeessa juurien, sammalien tai kuloheinän suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Suurin osa ’tiksuttajista” talvehtii Välimeren ympäristössä. Syysmuutto tapahtuu syys- marraskuussa. Paluumuutto pesimäpaikoille huhti-toukokuussa. Jokunen punarinta yrittaa talvehtimista Suomen eteläisellä rannikkoalueella. Muuttomatkoilla linnut tulevat mielellään pihamaille ja marjapensaisiin hyppimaan. Levinneisyys ulottuu etelästä n. Sodankylän korkeudelle. Pohjoisimmassa Lapissa on tavattu hajapesintöjä.