Laji: Punamyyrä!

Lahko: Jyrsijät (Rodentia) Luokka: Nisäkkäät (Mammalia) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 60-120 mm, häntä 20-40 mm Paino: 8-40g

Tuntomerkit: Erottaa parhaiten metsämyyrästä selkäpuolen ja kylkien punaruskeasta väristä. Vatsa vaaleanharmaa. Häntä lyhyempi ja tuuheampi kuin metsämyyrällä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Levinneisyysalueen eteläosissa punamyyrä on varjoisten kuusikoiden asukki. Pohjoisessa se viihtyy kaikentyyppisissä metsissä. Tunturipaljakoilla vähälukuinen. Tavataan Ylä-Savosta Kainuuseen sekä Lapin läänin itä- ja pohjoisosissa.

Lisääntyminen: Kesän aikana naaraat synnyttävät 3-5 pesuetta, joissa poikasmäärät vaihtelevat yleensä 3-8. Useimmiten keväällä syntyneet yksilöt saavuttavat sukukypsyyden jo ensimmäisenä elinkesänään.

Jäljet ja jätökset: Tyypillisiä ovat talvihangella risteilevät parijäljet. Syönnöksistä näkyvimpiä ovat talvisin tulitikuiksi pätkityt varvut sekä metsataimien silmu- ja kuorivikuutukset

Mukava tietää Metsä- ja punamyyrät ovat niin lähisukuisia, että häkkioloissa ne saadaan helposti risteytymään, jolloin jälkeläisetkin ovat lisääntymiskykyisiä. Luonnossa lajien risteytyminen on äärimmäisen harvinaista.