Laji: Punakylkirastas!

Parimäärä: 2-3 milj.

Tuntomerkit: Ruosteenpunaiset kyljet on linnun erikoistuntomerkki. Selvä valkea silmäkulmajuova erottaa lajin selvästi myös kaikista muista rastaista.

Ääni: Laulun tuntee säkeen kaksiaiheisuudesta. Ensin ”pyrpyttävän” viheltävä sävel ja sitten kitisevä visertely. Pyrpytys -osa vaihtelee yksilöittäin ja maantieteellisesti. Usein visertely säkeestä jaa kokonaan pois tai se on lyhyt. Kesällä ja syksyllä lintu usein varoittaa hieman tikkamaisesti, mutta soinnukkaammin naksutellen. Punakylkirastas on myös lahjakas kiukkuiseen räksytykseen ja rätinään. Erinomainen tuntomerkki on ympäri vuoden lentoaani, joka on läpitunkevan terävä

Elinympäristö ja pesintä: Lähes kaikenlaisten metsien pesimälintu. Pieniaukkoiset metsät sekä avomaan metsänlaitamat ovat lajin haluttuja elinpiirejä. Pesä voi olla pihapiirin kuusiaidassa, varastorakennuksen nurkkahyllyllä, aukean laidan pensaassa tai metsän sisällä pienessä kuusessa. Punakylkirastas ei käytä pesan vuoraukseen lahopuuta kuten laulurastas, vaan etupaassa kuloheinää.

Muutto ja levinneisyys: ”Punakylki” talvehtii Välimeren ympäristössä ja Länsi-Euroopassa. Muuttoaikaan syys-lokakuussa se on tuttu vieras marjaisissa pihlajissa. Kevätmuutolla huhti-toukokuussa taas sänkipelloilla ja pihanurmikoilla. Pesii koko maassa.