Laji: Pikkutikka!

Paino: 20-25 g Parimäärä: 5 000-8 000

Uhanalaisuusluokka: Silmälläpidettävä laji.

Tuntomerkit: Pikkutikka on tikaksi kääpiömäisen pieni. Siivet ovat valkeankirjavia ja selkä on valkea. Punaista väriä on vain koiraan otsalla. Pikkutikka kiipeilee mielellään lahoilla oksanruodoilla, välillä oksan yläpuolella ja välillä alapuolella.

Ääni: Soidin ään on käenpiikamainen kimitys. Se on väkinäisen oloista ja pingottunutta. Tikitys on hennompaa ja ”lapsellisempaa” kuin muilla tikoilla. Rummutus pitkä ja tiheäiskuinen. Lintu rummuttaa usein kelo oksiin, jolloin ääni ei kanna kauas.

Elinympäristö ja pesintä: Lahoavat luonnontilaiset, rehevät, lehti- ja sekametsät ovat pikkutikan parhaita kotimetsiä. Tunturi-Lapissa pikkutikka hakeutuu pökkelöityneisiin tunturikoivikoihin. Linnun itse hakkaama pesäkolo on lahovikaisessa lehtipuussa.

Muutto ja levinneisyys: Pääosin paikkalintu. Vaeltaa jonkun verran syksyisin. Pikkutikka oppii joskus käymään ruokintapaikoilla talin tai läskinnahan houkuttelemana. Pesii koko maassa.

Mukava tietää: Tehokas metsänhoito on vienyt lahoavat lehtipuut metsistä niin vähiin, että pikkutikan elinolot ovat uhkaavasti kaventuneet