Laji: Pikkusirri!

Heimo: Kurpat (Scolopacidae) Alalahko: Kahlaajat (Charadrii) Lahko: Rantalinnut (Charadriiformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 13-14 cm Siipiväli: Noin 35 cm

Tuntomerkit: Lapinsirrin kanssa selvästi pienin sirrimme. Aikuisen linnun päässä on vaihtelevasti ruosteenruskeaa väriä. Mustat jalat sekä selän valkea V-kuvio erottavat sen lapinsirristä. Nuorella linnulla on selvä valkea silmäkulmajuova. Pikkusirrillä on lapinsirriä vilkkaampi ruokailutapa. Nopeasti se piipertää ja nyppii jatkuvasti lietettä.

Ääni: Pikkusirri toistelee etenkin lennossa erisävyisiä ”pit’-aania ( muistuttaa ainoastaan pulmussirriä).

Esiintyminen: Keväällä harvalukuinen, mutta syksyllä melko runsaslukuinen läpimuuttaja. Paluumuuton tekevät ensin vanhat ja sitten nuoret yksilöt. Nuorten muutto on parhaimmillaan elo-syyskuun vaihteessa. Pikkusirrejä näkee hiekka- ja lieterannoilla koko maassa, mutta eniten länsirannikolla. Pesimäalueet ovat Pohjois-Venäjän ja Pohjois-Norjan rannikkotundralla. Muutama pari voi satunnaisesti pesiä pohjoisimmassa Lapissa. Suomea linnut käyttävät vain välilaskupaikkana. Keskitalven ajaksi ne ovat kulkeutuneet Afrikan rannikolle.